Blog ini mempamerkan maklumat kesihatan berkenaan rawatan terkini masalah-masalah sakitpuan, ketidaksuburan, endometriosis, PCOS dan lain-lain. Ia khas buat wanita yang mengalami gangguan kesihatan ataupun yang inginkan penerangan lanjut berkenaan penyakit wanita.

ENDOMETRIOSISPENGENALAN
Mengikut teori saintifik, tisu endometrium yang mengalir ke dalam abdomen bersama darah haid akan melekat di organ keliling rahim dan tumbuh di situ. Seterusnya, setiap kali pendarahan haid berlaku, tisu ini akan tumbuh dan berdarah. Tisu ini selalunya terdapat di
 • Ovari
 •  Belakang rahim
 •  Dinding rahim atau otot rahim
 • Saluran fallopian
 • Parut bekas pembedahan untuk melahirkan anak
 • Parut bekas pembedahan laparoscopy atau laparotomy
 • Pundi kencing
Tanda-tanda endometriosis:

Ÿ  Senggugut atau sakit pada bawah perut dan pinggang.
Ÿ  Berlaku sebelum datang haid dan berbentuk kesakitan yang amat kuat pada bahagian    pelvic dan juga ke bahagian   pinggang
Ÿ  Ketidaksuburan dan kemandulan
Ÿ  Sakit ketika melakukan hubungan kelamin
Ÿ  Ketumbuhan

Diagnosa endometriosis. Endometriosis hanya dapat dikesan melalui pemeriksaan:
· V.E ( vagina  examinatination ). Pemeriksaan  vagina di lakukan di mana perasaan sakit timbul apabila disentuh
·             T.V.S ( vaginal ultrasound scan). Ultrasound yang dilakukan melalui faraj boleh mengesan cyst pada ovari
·             Laparoskopi Hanya pemeriksaan ini yang dilakukan melalui pembedahan kecil di abdomen yang dapat memastikan diagnosa  endometriosis

Rawatan
Rawatan untuk endometriosis dibahagi kepada rawatan ubat dan rawatan pembedahan dan juga bergantung kepada keinginan seseorang pesakit untuk mengandung.

Rawatan ubat
Rawatan pembedahan
Ubat penahan sakit
-ubat makan
-ubat suntikan
Pembedahan konservatif -
Tisu endometriosis dibuang  dan ia khusus untuk wanita yang ingin mengandung. Kekurangannya adalah kemungkinan endometriosis  akan berulang .
Ubat hormon
Pembedahan radikal-
Pembedahan membuang rahim. Hanya cara ini dapat memastikan  kehilangan simptom endometriosisKAITAN PENYAKIT ENDOMETRIOSIS DENGAN KANSER
Wanita yang mengidapi penyakit endometriosis lebih cenderung mengalami beberapa jenis kanser.  Satu kajian terkini yang dijalankan di Sweden sejak 20 tahun kebelakangan ini, dan melibatkan seramai 20000 orang  wanita pesakit endometriosis, mendapati peningkatan beberapa jenis kanser di kalangan wanita tersebut 1. Kajian ini yang dilaksanakan selama 11 tahun menjumpai peningkatan risiko kanser-kanser saperti kanser ovari (90%), kanser darah (40%) dan kanser payudara (30%), pada wanita yang mengalami penyakit endometriosis berbanding dengan mereka yang tidak. Selain dari itu, satu penemuan penting ialah wanita yang mengalami penyakit endometriosis khususnya di ovari mempunyai risiko tinggi mengalami kanser ovari. Jenis kanser ovari yang paling biasa ialah kanser endometrioid dan kanser clear cell carcinoma 2.
Penemuan-penemuan ini susah dipertikai kerana faktor-faktor lain (confounding factors) diambilkira sebelum keputusan dibuat, dan jumlah pesakit yang dikaji yang besar. Malahan, satu lagi kajian yang lebih besar di Sweden mendapat keputusan yang sama dengan kajian ini 3.  Kajian spesimen lepas bedah kanser ovari juga mendapati kebanyakan kes mempunyai endometriosis atau sista endometriosis 4.
Penyakit endometriosis melibatkan antara 7% hingga 15% wanita dalam golongan subur.Wanita yang mengalami perasaan sakit senggugut, pendarahan haid tidak teratur dan ketumbuhan di pelvis mungkin mengidapi penyakit endometriosis. Mengikut Persatuan Kanser Amerika, risiko seseorang wanita mengidapi penyakit kanser ovari ialah 1.4% sepanjang hayatnya 5. Oleh itu, para pesakit dan doktor perlu peka terhadap kemungkinan berlakunya penyakit kanser dikalangan wanita saperti ini. Pemeriksaan ultrasound dan pengeluaran sista adalah tindakan-tindakan penting yang disyorkan.

Rujukan
 1. 1.      Brinton LA, Gridley G, Persson I, Baron J, Bergqvist A. Cancer risk after a hospital discharge diagnosis of endometriosis. Am J Obstet Gynecol. 1997;176:572-529. 
 2. 2.      Brinton LA, Sakoda LC, Sherman ME, et al. Relationship of benign gynecologic diseases to subsequent risk of ovarian and uterine tumors. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2005;14:2929-2935.
 3. 3.      Melin A, Sparén P, Persson I, Bergqvist A. Endometriosis and the risk of cancer with special emphasis on ovarian cancer. Hum Reprod. 2006;21:1237-1242.
 4. 4.      DeLigdisch L, Pénault-Llorca F, Schlosshauer P, Altchek A, Peiretti M, Nezhat F. Stage I ovarian carcinoma: different clinical pathologic patterns. Fertil Steril. 2007;88:906-910
 5. 5.      US National Institutes of Health. National Cancer Institute Fact Sheet. BRCA1 and BRCA2: cancer risk and genetic testing. Available at: http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/BRCA Accessed May 24, 2010